Intarzierea vorbirii la copiii de 0-2 ani


Televizorul si celelalte device-uri pe care le punem la dispozitia copiilor nostri le sporesc tendinta spre autism si ADHD pentru ca au un efect neutralizant asupra plajei cognitive, emotionale si lingvistice. Elimina judecata si intelegerea detalilor tocmai prin rapiditatea succesiunii cadrelor de actiune cu durata scurta. Am crede ca ii tine in priza, cand de fapt nu este asa.Noi parintii credem ca ne cumparam un moment de liniste cand de fapt obtinem doar bulversarea copilului care nu intelege la ce se uita si ce practica, pe care tot noi ne vom chinui sa o indreptam. Copilul este efectiv bombardat cu o rapiditate uimitoare de tot felul de stimuli audio-video care il tin tintuit in fata televizorului/tabletei/calculatorului, etc si nu ii dau sansa sa experimenteze in mod practic realitatea pe care tocmai i-o infatiseaza. Imagineaza-ti ce poate intelege copilul tau privind fara alte explicatii tot felul de filmulete mai mult sau mai putin haioase, unele chiar usor erotice care pe youtube se presupune ca promoveaza jocurile, formele, culorile. Cel mic nu poate intelege ceea ce nu i-ai tradus ca inseamna in lumea asta.

Vrei sa vorbeasca articuland corect cuvintele?

Poti realiza asta in 3 pasi:

  1. Taie zgomotul de fond.
  2. Stai in fata lui si priveste-l in ochi
  3. Pronunta-i cuvantul corect si prezinta-i „produsul” acestei lumi despre care ii vorbesti.

Cat dureaza pentru a instala in softul mental un vocabular de 10 cuvinte?

In medie intre 3 si 4 luni de repetitii ale acelor 10 cuvinte nastrusnice, desigur in absenta zgomotului de fond produs de televizor/tableta/smartphone.

Despre cat de bogat este vocabularul unui copil atat de mic voi dezvolta in articolul urmator.

Ti se pare ca iti vorbeste putin spre deloc? Solutia este sa ii opresti expunerea la gadgetul respectiv si sa inventezi un joc senzorial chiar pe covorul din sufrageria ta. Pretul pe care il platesti este sacrificarea curateniei si posibil al unor bunuri aflate in dotarea camerei respective. Castigul insa este enorm. Castigi un copil indraznet, curajos si care se simte in siguranta cu el insusi. Toata viata lui de copil si adolescent se desfasoara sub aceeasi deviza: Viata se traieste pe propria piele!nu prin intermediul invatamintelor celorlalti. Chiar daca ii dai sfaturi, ii pui reguli, il pedepsesti tinandu-l inchis in turn ca pe Rapunzel sa stii ca lectiile de viata tot prin experienta senzoriala proprie le va invata. Tot repet senzorial pentru ca sfaturile, observatiile, pedepsele sunt doar preluate si procesate cognitiv insa ele nu sunt pentru niciunul dintre noi egale cu experienta prin care am trecut. A merge sa faci baie in oceanul indian nu e acelsi lucru cu a-ti povesti bunicul cum a facut el baie in oceanul indian. E foarte important sa simti pe pielea ta cum stau lucrurile de fapt cu viata asta, cu lumea asta, cu dimensiunea asta in care ai ajuns.

 Si facutul/nefacutul temelor este o lectie de viata pe care asa cum o fixeaza prin propriile mecanisme cognitive proprii. Oricati meditatori i-ai pune aceasta lectie o va invata prin incercare si eroare iar castigul in cazul acesta este ca va gasi singur calea spre succes si reusita. Castiga astfel incredere in sine, iar mecanismul il va repeta subconstient in toata viata de adult.

In concluzie daca vrei un copil sigur pe el si descurcaret da-i voie si sustine-l sa experimenteze tot ce tine de lumea in care traieste asigurandu-te permanent ca este in siguranta.

It's only fair to share...Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest