Cine e Halloween ?


Halloween sau ce?

Noaptea de 31 octombrie ne aduce impreuna la o sarbatoare de origine celtica preluata azi de multe popoare din lumea occidentala. Multi dintre noi se simt ingroziti de ea, in timp ce altii sarbatoresc maxim acest festin cosmetizat in detalii terifiante uneori chiar grotesti.

De ce simtim asa in relatie cu aceasta sarbatoare?

Laitmotivul acestei sarbatori este “ Trick or treat” adica “ Te-am speriat sau imi dai dulciuri”. Pana aici nimic de care sa ne fie frica sau sila. Ori impartim dulciuri ori suntem pacaliti de personaje mascate cu mai mult negru decat suntem obisnuiti sa vedem cu un astfel de prilej.

Ceea ce starneste acesta sarbatoare in interiorul nostru este ceea ce ne determina de fapt sa aderam la ea sau sa o respingem cu toata puterea eului.

Ceea ce oglindeste este ceea ce ne poate cutremura. Halloweenul ne aminteste de substratul arhaic al umanitatii dar nu se axeaza pe frumusetea laturii umane ci pe intunericul ei, pe nenumitul sufletului si scoate la iveala sub costume innegrite vampirismul de care suntem capabili, crimele pe care umanitatea este in stare sa le comita, grotescul abominabil al firii primitive si salbatice. Fiecare legenda care ne-a speriat vreodata in copilarie isi gaseste cu acesta ocazie un simbol care ne reaminteste frica pe care am trait-o in relatie cu personaje care ne mancau sufletul sau ne duceau spre pieire. Este firesc sa reactivam acest cumul de frici atunci cand in jurul nostru se perinda tot felul de personaje mazgalite.

Desi este o sarbatoare care ilustreaza latura decazuta a naturii umane putem visa frumos chiar si in aceasta zi pastrand in minte motivele profund valoroase care ne ajuta sa trecem primejdiile vietii. Putem transforma aceasta noapte a vrajitoarelor intr-un prilej de reconectare la emotiile angelice, divine atat de firesti ale laturii noastre pozitiv-umane.  Azi ii putem invata pe copiii nostri cum sa accepte si sa depaseasca acest dat uman care coexista cu bunatatea si lumina sinelui.

It's only fair to share...Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest